Amsterdamse beurs beeft nog na

De harde klap die de Amerikaanse beurzen vrijdag en gisteren kregen te verwerken, hadden ook vandaag nog hun effect op de Europese beurzen. De Amsterdamse AEX-index moest opnieuw een ruime stap terug, al was het beduidend minder dan de koersval van gisteren. De AEX-index sloot de dag af op een slot van 577,32 punten, een verlies van 0,9%. De Midkap ging met nagenoeg gelijke tred achteruit en sloot 1,10% lager op 602,04.

De koersen gingen wederom over een breed front omlaag. Van de AEX-genoteerde fondsen wisten slechts 5 een plus te noteren tegenover 20 dalers, waarbij er geen enkele sector duidelijk uitsprong. ASML was de sterkste stijger met een plus van 6,35% bij vrij hoge volumes. De overige stijgers moesten genoegen nemen met winsten van tienden van procenten.
Sterkste dalers waren Wolters Kluwer (-3,5%), KPNQwest (-3,3%), Heineken (-2,9%) en Hagemeyer (-2,75%).

De Midkap liet een wat meer verdeeld beeld zien. ASM Int. kon aan het eind van de dag 6,6% aan z'n koers toevoegen terwijl waarden als Corus (-8%) en wederom Landis (-5,1%) een flinke tik te verwerken kregen.
Nutreco kwam vandaag met de jaarcijfers en deze waren boven de verwachtingen van de analisten. Met name door hogere zalmprijzen en verscheidene overnames viel de nettowinst 41,4% hoger uit (€90,9 miljoen) dan in het boekjaar 2000. De beleggers wisten deze stijging te waarderen en beloonde het fonds met een plus van 2,4% op €46,10.

De euro verloor opnieuw terrein ten opzichte van de dollar. Voor één euro moet nu 0,9136 dollarcent neergeteld worden. De Amerikaanse beurzen laten op dit moment een verdeeld beeld zien; de technologiebeurs Nasdaq staat op een plus van 1,45%, terwijl de 'traditionele' Dow Jones-index 0,9% achteruit gaat op 10.119 punten.