Miljoenen Britten leven in armoede

Meer dan vijf miljoen Britten zijn net zo arm als mensen in ontwikkelingslanden. Steeds meer inwoners van het Verenigd Koninkrijk verzinken in ,,absolute armoede''. Dit blijkt uit het rapport Breadline Europe van de Universiteit van Bristol, dat donderdag is verschenen.
De definitie van 'absolute armoede' die de Verenigde Naties sinds 1995 hanteren, spreekt van ,,ontbreken van voedsel, veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, gezondheid, onderdak, onderwijs en informatie''.

Door het snoeien in de uitkeringen is Groot-Brittannië ver achterop geraakt bij de meeste andere Europese landen. Onder eenoudergezinnen en gepensioneerden is de armoede het grootst.

De auteurs van het rapport verwijten de Labourregering van premier Tony Blair dat zij volledige werkgelegenheid, te bereiken voor het eerst in twee generaties, belangrijker vindt dan het op peil houden van de uitkeringen en de pensioenen. Minister van Financiën Gordon Brown heeft nauwelijks sympathie voor degenen die hij als ,,werkschuw'' beschouwt. ,,Mensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om te werken en zich voor te bereiden op de banen van de toekomst'', zei hij woensdag bij de presentatie van zijn begroting.

,,De regering mikt op volledige werkgelegenheid maar er zijn mensen die, zelfs als er twee banen voor eenieder zouden zijn, gewoon niet kunnen werken, omdat er andere dingen zijn die zij moeten doen.''