Tolerantie jegens homoseksuelen neemt af

yoyo17 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De tolerantie jegens homo's in Rotterdam neemt af. Vooral in wijken met veel allochtonen is dit volgens betrokkenen het geval. De afgelopen twee jaar heeft zich in die buurten een aantal ernstige incidenten voorgedaan, zoals mishandeling, het wegpesten van bewoners en leraren, en de gedwongen verhuizing van een homovereniging.

'Veel homo's verkassen naar het centrum. Daar begin je nu een soort homogetto's te zien', zegt een homoseksuele kunstenaar, die vorige maand een etage in het Oude Noorden verruilde voor een flat in de binnenstad. 'Groepen allochtone jongeren verzieken de boel. Je kunt in het Oude Noorden bijvoorbeeld absoluut niet hand in hand lopen met je vriend.'

Volgens het Rotterdamse discriminatiemeldpunt Radar is het aantal klachten van homo's in een jaar tijd bijna verdubbeld. Het gaat absoluut gezien om kleine aantallen: twaalf klachten in 1999, 23 in 2000. In Amsterdam is het aantal meldingen over dezelfde periode gehalveerd, in Den Haag bleef het gelijk.

Rotterdamse homobelangenorganisaties en -hulpverlening bevestigen het beeld van afnemende tolerantie en toenemend geweld. 'Statistieken zijn er niet, omdat het speciale gay team van de politie niet meer functioneert. Maar wij krijgen wel berichten dat homo's vaker worden beroofd als zij uit een bar of café komen', zegt O. Voorwinde, voorzitter van het Rotterdamse COC. 'Of dat duidt op homohaat weet ik niet.'

Het Rotterdamse COC besloot in 1999 te stoppen met voorlichting over homoseksualiteit op de scholen. Vooral op scholen met veel allochtone leerlingen werd voorlichters het werken onmogelijk gemaakt, aldus Voorwinde.