UvA en HvA kondigen fusie aan

Amsterdam heeft over een jaar of drie een mega-instituut voor hoger onderwijs met meer dan 40.000 studenten. De Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam kondigden dinsdag aan dat ze gaan fuseren. De samenwerking moet leiden tot een scherper onderscheid tussen de beroepsgerichte en wetenschappelijke opleidingen. Onderzoek blijft buiten de fusie.

Internationaal zal het instituut in ieder geval verder gaan onder de naam University of Amsterdam. Nationaal ligt dat nog wat gevoelig. Universiteit en Hogeschool Amsterdam (UHA) is daarom de werktitel. Vorige week kondigden de Vrije Universiteit uit Amsterdam en de Zwolse hogeschool Windesheim al een fusie aan. Minister Hermans van Onderwijs moet eerst nog een wettelijk fusieverbod uit de weg ruimen om de plannen mogelijk te maken. Binnenkort zet hij daartoe de eerste stappen.

Studenten aan de nieuwe Amsterdamse instelling kunnen kiezen uit drie verschillende opleidingsprofielen: wetenschappelijk-onderzoeksgericht, wetenschappelijk-beroepsgericht en praktijkgeoriënteerd-beroepsgericht. De hogeschool zal de laatste variant verzorgen, de universiteit blijft verantwoordelijk voor de wetenschappelijke studies.

Na de fusie kunnen studenten gemakkelijker overstappen tussen de profielen en vice versa. Studievertraging moet hierdoor beperkt worden. De instellingen rekenen ook op financieel voordeel als gevolg van de fusie. Ze hoeven immers niet meer met elkaar te concurreren om geld binnen te halen en profiteren van de voordelen van schaalvergroting.

De ASVA Studentenunie waarschuwt voor een te groot optimisme. Zo vraagt de ASVA zich af of een dergelijk grote onderwijsinstelling wel is te besturen. De studenten worden allen geinformeerd middels mail en bijeenkomsten.