WA: Pers te eenzijdig bij kwestie Zorreguieta

Prins Willem-Alexander vindt dat de pers zorgvuldiger moet zijn in het raadplegen van bronnen in de kwestie-Zorreguieta. Dan kan er pas een duidelijk beeld ontstaan. Dat viel dinsdagavond in New York op te maken tijdens een gesprek met Nederlandse journalisten.

"In de krant Nacíon heeft op 27 februari een brief gestaan, waarin staat dat de interviews nooit hebben plaatsgevonden", aldus de prins doelend op vraaggesprekken in het boek El dictator. Daarin staat dat Zorreguieta betrokken was bij de voorbereidingen van de militaire coup. "Ik zeg het maar, anders doet niemand dat." Van wie de open brief was, zei de prins niet. "Het is een open bron, iedereen kan hem opzoeken."

De prins zei de discussie te volgen en er geenszins bezwaar tegen te hebben, maar wilde er verder niet al te veel over zeggen. "Hier in New York hou ik me alleen bezig met mijn bezoek." Er kan in de discussie natuurlijk ooit een tijd komen van 'tot hier en niet verder', maar die is voor de prins volgens eigen zeggen nog lang niet aangebroken. Dat zoiets wel kan voorkomen, bewees zijn broer Friso onlangs, aldus de prins. Die liet een einde maken aan de geruchten dat hij homo zou zijn.

De prins begrijpt prima dat hij onderwerp van discussie is. "De monarchie is altijd onderwerp van discussie, het is een constant moderniserend bedrijf. Ik ben onderdeel, dus onderwerp van discussie, maar ik kan er gezien de ministeriële verantwoordelijkheid niet te veel over zeggen."