Opmerkelijke banners bij Vindex en Ilse

Tros Radio Online besteedde er vorige week aandacht aan: de opmerkelijke banners die je te zien krijgt als je bij zoekmachine Vindex een term invult die begint met 'anal'. De redactie van Radio Online had gezocht op 'analogie' (waarom zoekt een mens in godsnaam op 'analogie', maar goed) en kreeg een banner te zien "met, op z'n zachtst gezegd, een nogal ranzige afbeelding van een dame die iets met een heer deed, vergezeld van de oproep om snel de site Bloot.nl te gaan bezoeken".

Wat moet die banner daar, vroegen de presentatoren van Radio Online zich af. De verklaring is simpel, legde Vindex-topman Wiebe Weikamp (die volgens de site van Radio Online trouwens Wijkamp heet) in het radioprogramma uit. De zoekmachine is voor zijn inkomsten afhankelijk van advertentiebanners. En adverteerders adverteren graag op de pagina's met zoekresultaten die passen bij hun site. Zo zal iemand die op 'computer' zoekt, een advertentie voor Dell te zien krijgen, terwijl iemand die op 'anal' zoekt, een banner voor Bloot.nl krijgt voorgeschoteld.

Dat mensen die op 'analfabetisme' of 'analist' zoeken, ook een banner van Bloot.nl op hun scherm kregen, was natuurlijk een fout. "Nadat jullie ons daarvan vrijdag op de hoogte hadden gesteld, hebben we dat meteen aangepast", aldus Weikamp. "Maar hoe zit het dan als ik 'geillustreerd weekblad' zonder trema intyp", vroeg presentator Van Jole. "De eerste vier letters vormen het woord geil en dus krijg ik die banner weer." Weikamp beloofde het probleem de volgende dag op te lossen. En inderdaad: als we bij Vindex op het woord 'geillustreerd' zoeken, krijgen we nu een keurige banner voor HCC Net te zien.

Bij concurrent Ilse is het probleem duidelijk nog niet verholpen. Wie daar de zoekterm 'geillustreerd' intypt, krijgt maar liefst drie seksbanners op zijn scherm: een voor Bloot.nl en twee voor Erotracks.com. Dat is niet alles. Op de pagina met zoekresultaten staan ook nog eens een betaalde link naar de site Amateurhoeren.nl en een 'promo' voor de site van Playboy. Playboy is evenals Ilse onderdeel van uitgever VNU. Vandaar die promo bovenaan de pagina. Opmerkelijk is dat je bij Ilse geen 'promo' krijgt voor Playboy als je zoekt op 'interview'. En wij maar denken dat Playboy zo bekend was om zijn doorwrochte interviews.