Taliban begint met beeldenstorm

Het bewind van de ultraconservatieve Taliban in Afghanistan is donderdag begonnen met het slopen van alle standbeelden in het land, met inbegrip van de grote boeddhabeelden in de provincie Bamiyan.

De sloop is een van een lange reeks acties van het bewind in Kabul tegen niet-islamitische uitingen. De boeddhabeelden in Bamiyan zijn duizenden jaren oud. "De vernietiging is in het hele land begonnen, dus ook in Bamiyan. Alle beelden zullen worden verwoest", zei minister van Voorlichting en Cultuur Quudratullah Jamal. "Zij zijn al vernietigd in de provincies Ghazni (Centraal-Afghanistan), Kandahar (zuiden), Herat (westen) en Jalalabad (oosten)".

De vernieling was bevolen door Talibanleider mullah Omar. Hij beschouwt het als een "gebod van de islam", omdat de boeddhabeelden voor gelovigen voorwerpen van hun cultus zijn om bidden mogelijk te maken. "En, zo het geen cultusvoorwerpen zijn, dan gaat het alleen maar om een hoop stenen", aldus Omar. Hij heeft alle internationale kritiek naast zich neergelegd.