Van Gaal verandert systeem tegen Turkije

Oranje speelt de oefeninterland woensdag tegen Turkije niet in het vertrouwde 4-3-3-systeem. Bondscoach Louis van Gaal beschikt niet over de spelers voor die speelwijze. Hij wil met het oog op de cruciale WK-kwalificatieinterlands tegen Andorra en Portugal wat anders proberen.

Van Gaal wilde dinsdag de complete opstelling niet geven, maar hij zei wel dat Van Hintum en Van Bommel zeker zijn van een basisplaats. Van Hintum maakte in de oefencampagne voor EURO 2000 deel uit van de Oranje-ploeg, maar voor de eindronde viel hij af. Omdat Van Gaal naar eigen zeggen 'uitgeput' is aan de linkerkant, riep hij de Vitesse-verdediger weer op.
"Van Hintum krijgt geen echte rechterspits tegenover zich, waardoor zijn kwaliteiten nog beter uit de verf komen", zei de coach.

Van Hintum hoeft zich geen illusies te maken over een vervolg van zijn interlandloopbaan. Als iedereen weer fit is, verklaarde Van Gaal, valt de Ossenaar weer af. Hij wilde niet zeggen of debutanten De Jong en Sikora een kans krijgen. Dat is afhankelijk van het verloop van de wedstrijd tegen de Turken. "Zeker is dat ik wil winnen."

Van Gaal wil echter vooral zien of zijn systeem zonder echte vleugels succesvol blijkt. "Deze wedstrijd is daarvoor een ideale gelegenheid, nu kan ik nog testen. Ik prefereer 4-3-3, maar dan moet je daarvoor wel de spelers hebben."
Onduidelijk is wat de rol van vleugelspeler Overmars zal zijn.

Oranje gaat met een zogenaamde ruit op het middenveld spelen, met controleur Cocu, Davids, Van Bommel en Makaay. Hij speelt in de combinatie met diepste spits Kluivert. Ook wil Van Gaal zien hoe het centrale verdedigingsduo Stam/Frank de Boer zich houdt. Beiden hebben al een halfjaar niet meer samengespeeld. Een voordeel van een ruit op het middenveld is dat zo'n speelwijze lastig te verdedigen is voor de tegenstander.

Van Gaal zet spelers op hun originele positie. "Dan hebben ze het optimale rendement."

De verandering van systeem is ook ingegeven door een tekort aan rechteraanvallers.
"Ik heb daar wel eens spelers neergezet die eigenlijk geen rechterspits zijn. Ik wil spelers nu niet tegen hun natuur in laten spelen", aldus van Gaal.