Arbeiderspartij alsnog in zee met Sjaron

In een tumultueuze zitting heeft de Israëlische Arbeidspartij besloten om mee te doen aan de regering van nationale eenheid onder de rechtse Likoed-leider Ariel Sjaron. In een vijf uur durende vergadering werd duidelijk hoe wanhopig en verdeeld de Arbeidspartij er voorstaat na de rampzalige verkiezingsnederlaag van hun voormalige aanvoerder Ehoed Barak. Deze schitterde overigens door afwezigheid. Hij zou ziek zijn.

Gelet op de verdeeldheid was de uitslag nog zeer duidelijk. Partijsecretaris Raanan Cohen deelde mee dat 66 procent voor deelname aan de regering was en 32 procent tegen. De rest onthield zich van stemming.

Typerend was dat van de 1700 stemgerechtigden van het centrale partijcomité er slechts 753 kwamen opdagen. Opvallend was ook dat het partijbestuur zal bepalen wie er voor de acht ministersposten die aan de Arbeidspartij zijn toegezegd, in aanmerking komen. Eerder werd aangenomen dat 'vredesveteraan' Sjimon Peres deze taak op zich zou nemen, maar ook de Nobelprijswinnaar wordt niet door iedereen in zijn eigen partij vertrouwd.