Vijf jaar cel wegens eetmarteling

Een rechtbank in Hongkong heeft woensdag drie mannen veroordeeld tot celstraffen tot vijf jaar wegens ontvoering en dwangvoeding. De mannen dwongen hun slachtoffer tijdens zijn gevangenschap tientallen eieren en grote hoeveelheden fastfood naar binnen te werken.

De 19-jarige Au Chi-yung werd in augustus meegenomen en vastgehouden omdat hij geld terugeiste dat hij aan een van zijn ontvoerders had uitgeleend. In plaats van het geld terug te geven, besloot de schuldenaar samen met twee vrienden de jongen te ontvoeren en te martelen.

Zeventien dagen werd het slachtoffer tegen zijn wil vastgehouden. Bij verschillende 'martelsessies' moest hij zeer grote hoeveelheden voedsel naar binnen werken. De ene keer waren dat tientallen eieren, de andere keer werd hij meegnomen naar het fastfoodrestaurant McDonalds. Daar moest hij onder toeziend oog van zijn ontvoerders vier Big Macs, twee porties friet en een grote beker Cola verorberen.

Uiteindelijk wist de jongen te ontsnappen en deed aangifte. Volgens de rechter hebben de drie ontvoerders zich "meedogenloos en als beesten gedragen". Het slachtoffer was tijdens zijn gevangenschap ook beschoten met een luchtdrukpistool.