Rails minder toegankelijk voor zelfdoders

Het Nederlandse spoorwegnet wordt op korte termijn minder toegankelijk gemaakt voor mensen met zelfmoordneigingen.

Langs risicovolle plekken - in de buurt van psychiatrische inrichtingen - worden hekken geplaatst. Spoorwegbeheerder Railned heeft dat vrijdag gezegd.

Railned wil door de maatregelen het aantal zelfdodingen op het spoor sterk verminderen. Per jaar springen ongeveer tweehonderd mensen voor de trein, doorgaans met dodelijke afloop. Door het toegenomen aantal treinen en reizigers op het net, hebben de zelfdodingen een steeds ingrijpender uitwerking op de dienstregeling.

De hekken worden in eerste instantie geplaatst bij de bekende risicoplekken. Dat zijn volgens Railned onder meer de plaatsen waar het spoor langs een inrichting loopt: Castricum, Den Dolder, Wolfheze, Ermelo en Overveen. De risicoplekken zijn aangemerkt na een onderzoek dat in 1999 werd uitgevoerd.

Hoe de nieuwe barrières er precies gaan uitzien, weet Railned nog niet. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Railinfrabeheer. De hekken moeten op dusdanige wijze worden gemaakt dat hulpdiensten in het geval van calamiteiten nog wel bij het spoor kunnen komen. Railned treft de maatregelen na aansporingen van het Rijk en de diverse vervoerders.