Van Gogh museum koopt 2 Monets

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft voor bij elkaar 12 miljoen gulden twee schilderijen van de Franse impressionist Claude Monet (1840-1926) gekocht. Het museum presenteert de spectaculaire aankopen donderdag.

Het gaat om 'Molens in het Westerzijderveld bij Zaandam' uit 1871 en 'Gezicht op de Prins Hendrikkade en de Kromme Waal te Amsterdam' uit 1874 die de kunstenaar tijdens verblijven in Nederland maakte. Beide schilderijen zijn uit de periode dat Monet zich ontpopte als de voorman van het impressionisme, een stroming die toen in de beginfase verkeerde.

Het museum kreeg voor de aankopen financiŽle steun van diverse particuliere- en overheidsinstellingen. De Nationale Sponsor Loterij heeft ongeveer de helft van de twaalf miljoen gefinancierd. De rest van het geld kwam onder andere van hetNationaal Fonds Kunstbezit (3 miljoen), het ministerie van OCW en de Mondriaan Stichting (samen 1,7 miljoen gulden) en zeven bedrijven.

Het Van Gogh Museum had al drie werken van Monet in de collectie: Kustgezicht (1864), La Corniche (1884) en Bloembollenvelden bij Rijnsburg (1886). De laatste twee heeft het in bruikleen van respectievelijk Collectie Nederland en het Rijksmuseum.