Steely Dan wint drie Grammy's

Steely Dan heeft woensdag in Los Angeles de Grammy voor beste album gewonnen voor Two Against Nature. Eerder op de avond hadden de muziekveteranen al twee prijzen in de wacht gesleept. Two Against Nature was Steely Dan's eerste nieuwe album in twintig jaar. Het was voor het eerst in de dertigjarige carrière van het jazz-rock-duo dat Steely Dan met de prestigieuze prijzen naar huis kon.

De omstreden Amerikaanse rapper Eminem kreeg drie Grammy's. De 28-jarige rapper kon prijzen in zijn zak steken voor beste rapalbum, beste rap soloartiest en beste rapnummer voor groep of duo. De Grammy voor beste album ging aan zijn neus voorbij, want hij was in deze categorie genomineerd. In zijn dankwoord na het winnen van de Grammy voor beste rapalbum bedankte Eminem "iedereen die door de controverse heen keek en het album neemt voor wat is en niet is."

De nominaties van Eminem hebben veel stof doen opwaaien in de Verenigde Staten. Buiten het Staples Centre in Los Angeles, waar de beeldjes werden uitgereikt, hadden zich ook zo'n tweehonderd demonstranten verzameld voor een 'rally tegen haat'. Zij protesteren hiermee tegen Eminem's anti-homo, anti-feministische en gewelddadige songteksten.

De Ierse band U2 kon drie beeldjes toevoegen aan de collectie. Het liedje Beautiful Day werd uitgeroepen tot song van het jaar en opname van het jaar. Zanger Bono zei dat hij zich nederig voelde door alle prijzen. Macy Gray had de Grammy voor beste opname moeten winnen voor I Try, aldus Bono.

De prijs voor het beste rockalbum ging naar Bon Jovi's Crush. D'Angelo kreeg een Grammy voor het beste R & B album. Countryzangeres Shebly Lynne werd gekozen tot beste nieuwe artiest. Haar collega Faith Hill mocht de Grammy voor beste countryplaat in ontvangst nemen.

Andere Grammy-winnaars dit jaar zijn Baha Men, Rage Against the Machine, Joni Mitchell, Sheryl Crow en Lenny Kravitz. Countrylegende Johnny Cash kreeg de tiende Grammy uit zijn muzikale loopbaan voor beste mannelijke countryzanger. Bluesikoon B.B. King won de elfde Grammy uit zijn carrière.