Groningers naar stembus over Grote Markt

In Groningen gaan om acht uur woensdag de stemlokalen open voor het referendum over de ambitieuze renovatieplannen voor de Grote Markt. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, krijgt de Grote Markt een van de grootste opknapbeurten uit haar geschiedenis. Met de uitvoering van de plannen is meer dan 300 miljoen gulden gemoeid.

Een zeer belangrijk onderdeel van het plan vormt de bouw van een parkeergarage voor 400 auto's in combinatie met een groot ondergronds winkelplein. De tegenstanders, die zich hebben verenigd in het comité 'Geen Gat In De Grote Markt', vinden het gek dat in deze tijd het college het autogebruik in de binnenstad met een garage stimuleert. Bovendien loopt de Martinikerk volgens experts grote risico's op beschadiging wanneer de graafwerkzaamheden doorgaan.

Een laatste peiling van het Groninger Dagblad en RTV Noord wees uit dat meer dan 80 procent van de Groningers wil gaan stemmen. Volgens de onderzoekers is tweederde van de Groningers tegen het plan, dat door een ruime meerderheid van de gemeenteraad is goedgekeurd.