Koningshuis moet zeepad vrijgeven

Het villapark Sbarcatello in het Toscaanse Porto Ercole, waar ook prinses Juliana en prins Bernhard een vakantiewoning hebben, moet worden opengesteld voor publiek. Dit heeft het Italiaanse Hof van Cassatie beslist. "Geen enkel privé-bezit mag de enige openbare toegang tot een strand blokkeren", aldus het Hof.

Met deze uitspraak heeft de milieuorganisatie Legambiente samen met de bewoners van Porto Ercole een grote winst geboekt. De uitspraak van het Hof schept jurisprudentie. Nu kunnen in heel Italië villaparken, vakantiedorpen en woningen die de toegang tot zee blokkeren worden aangepakt.

Legambiente strijdt al twintig jaar tegen de situatie in Porto Ercole, waar een hek rondom het park de enige toegangsweg naar zee blokkeert. Een jaar geleden won de milieuorganisatie al in een ander proces. Toen werden de bewoners van het villapark veroordeeld tot het betalen van een boete van ruim 900 gulden en het openstellen van de toegangsweg. De bewoners van het park gingen in hoger beroep bij het Hof van Cassatie, die de milieuorganisatie echter in het gelijk stelde.