Manic Street Preachers: succes in Cuba!

De Britse rockgroep Manic Street Preachers heeft zaterdag als eerste grote westerse popgroep in ruim twintig jaar een concert gegeven op Cuba. Onder het publiek was de bejaarde leider Fidel Castro, die het nummer Baby Elian met een staande ovatie begroette.
Het liedje over Elian Gonzalez, de jonge Cubaanse drenkeling die vorig jaar wereldnieuws werd toen zijn Cubaanse vader met Amerikaanse familieleden streed om de voogdij, werd in Havana enthousiast onthaald. Het optreden van de gelauwerde Welshmen was het eerste van zijn kaliber sinds de Amerikaan Billy Joel zich in 1979 op het door de VS verketterde eiland waagde.

Lange tijd moest het revolutionaire bewind op Cuba niets van 'decadente' westerse popmuziek hebben. Voor de Manic Street Preachers ging Castro zelfs zo ver om voor het concert in het Karl Marxtheater in Havana even backstage te komen voor een gesprek, wat de muzikanten als ,,de grootste eer van hun leven'' betitelden. De band hield tijdens het concert zijn nieuwe album Know your enemy ten doop.