Brandweer alarmeert doven via sms bij ramp

De brandweer gaat in geval van een ramp doven alarmeren per sms-bericht op de mobiele telefoon. Het versturen van de berichten moet synchroon gaan met het aanzetten van de sirenes. Vanuit de kazerne verstuurt de brandweer berichten naar doven in het gebied waar de sirene gaat.

Willen de doven een waarschuwing ontvangen, dan moeten zij een telefoon met trilfunctie hebben en zich aanmelden bij het plaatselijke brandweerkorps. Voor 6 juni houdt het ministerie van Binnenlandse Zaken een proef met ongeveer vijftig doven, meldde een woordvoerder woensdag. Op die datum is de landelijke jaarlijkse sirenetest.

In 1999 hield het ministerie een dergelijke proef, maar dan met semafoons ('piepers'). Volgens de zegsman is de huidige test met mobiele telefoons beter haalbaar, aangezien doven ,,enthousiaste sms'ers schijnen te zijn''. Wanneer het alarmsysteem uiteindelijk in werking treedt, is onduidelijk. Brandweerkazernes moeten eerst worden uitgerust met apparatuur die de tekstberichten verstuurt.

Het bericht dat doven per telefoon zullen ontvangen, is hetzelfde als die horenden via radio en televisie doorkrijgen: ga naar binnen en sluit ramen en deuren. Over de technische mogelijkheden van de dienst is Binnenlandse Zaken nog in overleg met telefoonbedrijven.