Burger bestuurde Amerikaanse onderzeeër

De Amerikaanse onderzeeër die vrijdag een Japanse vissersboot ramde, werd tijdens het ongeluk bestuurd door een burger. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN stond deze persoon onder begeleiding van een professional. Het schip had naast het gebruikelijke personeel vijftien studenten aan boord.

De burger zat op de positie waar het roer en de verticale bewegingen van de onderzeeër worden bediend. Een woordvoerder van de Amerikaanse marine zei dat er geen aanwijzingen zijn dat het ongeluk hierdoor is veroorzaakt. Het Japanse schip telde 35 opvarenden, van wie er nog negen worden vermist. De overigen brachten het er levend vanaf.

Volgens de marine komt het wel vaker voor dat onderzeeërs gasten mee aan boord nemen. Vaak gaat het om leden van het Congres, journalisten en bestuurders van gemeenten waar de duikboten regelmatig aanmeren. Dat er iemand plaatsneemt aan het besturingssyteem is niet uitzonderlijk. Maar het gebeurt nooit tijdens noodsituaties.

Naar de negen vermisten wordt nog steeds gezocht, ondanks het feit dat de weersomstandigheden niet ideaal zijn. Het Japanse schip zonk direct na de aanvaring.