Landing van sonde op Eros

Basst had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met spanning hebben honderden ingenieurs en wetenschappers gisteravond in het vluchtleidingscentrum in Maryland de unieke landing gevolgd van de ruimtesonde NEAR Shoemaker op de planetoïde Eros. De sonde kwam rond 21.00 uur (Nederlandse tijd) neer op de asteroïde, na een langzame gecontroleerde daling.

Het was een huzarenstukje van de eerste orde, omdat de 800 kilo zware sonde met een omvang van een schoolbus niet was ontworpen om een landing te maken op het met rotsblokken bezaaide hemellichaam. Het gevaarte is niet uitgerust met een landingsgestel.

Tijdens de langzame landing naar Eros zond de sonde nog vele foto’s van het oppervlak naar de aarde. Wetenschappers van de John Hopkins Universiteit noemden de kwaliteit ‘ongelofelijk goed’. Nooit eerder had NASA materiaal van zo dichtbij kunnen verzamelen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is in haar nopjes met de geslaagde operatie op een afstand van 310 miljoen kilometer. De stemming was aanzienlijk vrolijker dan eind 1999, toen het prestigieuze ruimtevaartbureau radiocontact verloor met de ruimterobot Mars Polar Lander.