Rokers hebben meer kans op artritis

Mensen die jaren achtereen twintig of meer sigaretten per dag roken, hebben een grotere kans om reumatoïde artritis te krijgen dan niet-rokers. Dat blijkt volgens de BBC uit een onderzoek van artsen uit de buurt van Liverpool. Reumatoïde artritis is de meest gevreesde en ernstigste vorm van reuma. Zij kan tot invaliditeit en misvormingen van bijvoorbeeld de handen leiden.
De artsen vergeleken 239 reumapatiënten met evenveel gezonde mensen. Onder de zieken waren meer zware rokers dan onder de gezonden. Bovendien had meer dan de helft van de lijders aan artritis geen familieleden die dezelfde ziekte hadden of hadden gehad. Erfelijkheid wordt als een risicofactor voor het krijgen van de ziekte beschouwd.

De artsen hebben nog geen verklaring voor de relatie tussen roken en artritis. Het is bekend dat roken een antilichaam produceert, dat de reumafactor wordt genoemd, maar het is onduidelijk wat dit antilichaam doet. Sommige onderzoekers denken dat het op een of andere manier ontstekingen in een gewricht veroorzaakt.