Patiënt overlijdt door blunder arts

In een ziekenhuis in de Britse plaats Brighton is zaterdagochtend een patiënt overleden door een blunder van een arts.

De patiënt, wiens naam en leeftijd niet bekend zijn gemaakt, lag op de intensieve zorg sinds een arts hem woensdag een middel voor plaatselijke verdoving in een ader spoot in plaats van in het ruggenmerg.

Het is het tweede sterfgeval in een Brits ziekenhuis in iets meer dan een week door een soortgelijke fout. Op 2 februari overleed een achttienjarige jongen in een ziekenhuis in Nottingham, een maand nadat hij het chemotherapeutische middel vincristine in plaats van in een ader in zijn ruggenmerg kreeg gespoten. Sindsdien was hij buiten bewustzijn.

De patiënt die zaterdag overleed, werd geopereerd aan een aneurysma - een zwakke plek in een bloedvat - in de buikholte. Hij zou het plaatselijk verdovingsmiddel bupivicaine krijgen om de pijn na de operatie te verminderen. De anesthesist die de fout gemaakt heeft, is geschorst voor de duur van het onderzoek. Volgens het ziekenhuis gaat het om een 'zeer ervaren arts'.

Britse ziekenhuizen maken jaarlijks gemiddeld 850.000 medische fouten, zo bleek medio vorig jaar uit een officieel onderzoek. In veel gevallen speelden foutieve recepten een rol. Het Britse stelsel voor de gezondheidszorg (NHS) betaalde in 1999 bijna 1,4 miljard aan schadevergoedingen uit.