'Old Firm' vraagt om buitenlandse arbiters

De Schotse voetbalbond (SFA) overweegt voor de 'Old Firm', de altijd beladen tweestrijd tussen Glasgow Rangers en Celtic, in de toekomst buitenlandse arbiters in te schakelen. In de laatste derby, dinsdag in de halve finale van de League Cup, zag de dienstdoende Schotse scheidsrechter zich genoodzaakt drie rode en elf gele kaarten te trekken.

Don McVicar, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de SFA, voelt wel iets voor het idee officials te importeren. Het zou de enorme druk op een referee uit eigen land wegnemen. Het voorstel werd overigens gelanceerd door McVicars voorganger George Cumming, tegenwoordig hoofd scheidsrechterszaken bij de FIFA.

,,De tijden zijn veranderd. Je stopt een proces niet zomaar. Als het in het belang is van het voetbal, zullen we dat zeker overwegen'', zei McVicar over het invliegen van een buitenlandse arbiter. Cumming ging zelfs al een stapje verder. ,,Ik voorzie een situatie waarbij de verschillende lan! den hun topscheidsrechters uitwisselen. Dan fluit een goede Schot een wedstrijd in de Italiaanse competitie en een Italiaan de Old Firm.''

Rangers - Celtic loopt gemakkelijk uit de hand. Dit seizoen stonden beide rivalen al drie keer tegenover elkaar. Daarbij werden vijf spelers uit het veld gestuurd. Zondag staat de volgende derby in Glasgow op het programma. Hugh Dallas moet die tot een goed einde zien te brengen. In mei 1999 raakte deze scheidsrechter in Celtic Park gewond door een projectiel vanaf de tribune, nadat hij drie keer rood had gegeven.