Stephen King verdient 1 miljoen met 'flop'

Stephen King heeft tot nu toe op zijn internetboek The Plant ongeveer 1,1 miljoen gulden winst gemaakt, ondanks het voortijdige einde van de internetpublicatie. In november 2000 stopte King na zes hoofdstukken. Hij wilde er met acht komen.

Op Kings officiële website, www.stephenking.com, staat volgens de Britse krant The Independent een overzicht van de kosten en baten van het boek. Bij deze uitgave was geen uitgever betrokken. King kreeg 1,7 miljoen gulden binnen voor de verschillende delen. Na aftrek van de onkosten voor het onderhoud van de internetsite en advertenties bleef ongeveer 1,1 miljoen gulden winst over.

Ruim 120.000 internetters downloadden het eerste deel, terwijl 40.000 internetters meer dan een deel via internet ophaalden.

De eerste drie delen haalden de limiet van 75 procent betalende bezoekers, die King had gesteld om door te gaan met de publicatie van zijn boek op internet. Bezoekers waren niet verplicht te betalen, maar het verhaal over een plant die een uitgeverij overneemt, inspireerde sommige lezers om zelfs meer te betalen dan de verlangde 1 dollar per deel. Voor het vierde deel, dat 2 dollar kostte, betaalde maar 46 procent van de lezers. Daarom besloot King te stoppen. Omdat hij deel 5 en 6 toch al had geschreven zette hij deze alsnog op internet. Voor deel zes vroeg hij geen vergoeding.

Bij een eerder online experiment van King, zijn boek Riding the Bullet, was zijn uitgever, Simon & Schuster, nog wel betrokken. Riding the Bullet werd door bijna een half miljoen lezers van internet gehaald en bracht ongeveer hetzelfde bedrag op als The Plant tot nu toe.

Geef mij ook zo'n flop