Straat slijt door paard en wagen

De paard-en-wagenbezorgdienst van Van Gend en Loos die in de Haagse binnenstad pakketten aflevert, zou verantwoordelijk zijn voor het sneller slijten van de straatklinkers.

De authentieke kar wordt sinds enkele jaren gebruikt als leverancier in het moeilijk toegankelijke centrum van de Hofstad. Het vervoermiddel blijkt zeer succesvol met name omdat het makkelijk tussen de vele verkeerspaaltjes door kan manoeuvreren. Bovendien mogen na elf uur 's morgens alleen vervoermiddelen met twee wielen door de winkelstraten rijden. Voor de komst van het paard Jack naar de Hofstad werden de spullen nog met steekkarretjes afgeleverd.

De gemeente Den Haag vermoedt nu dat de grote wielen van de veel gebruikte kar de oorzaak zijn van een mysterieuze afschilfering van de bovenste laag van de straatklinkertjes in de Spuistraat. De straatkeien in deze drukke winkelstraat worden allemaal vervangen.

"Het viel ons op dat de bovenste laag was versleten. Dat komt eigenlijk alleen voor in de Spuistraat, die zo vaak door paard en wagen wordt gebruikt. We hebben nu een expertisebureau ingeschakeld om de schade te onderzoeken. Mocht het inderdaad zo zijn, gaan we met het transportbedrijf om de tafel om te kijken wat we daaraan kunnen doen", aldus een woordvoerster van de gemeente.

Van Gend en Loos laat weten het onderzoek eerst af te willen wachten. "Mocht blijken dat de afschilfering inderdaad is veroorzaakt door onze wagen, gaan we kijken of er iets aan de wielen gedaan kan worden. Maar eerst moet echt bewezen worden dat het daaraan ligt", aldus een woordvoerder J. Scholten.