Einstein en Freud hebben banktegoed

Albert Einstein en Sigmund Freud staan op een tweede lijst met de namen van 20.825 mensen die een slapende Zwitserse bankrekening hebben en die vermoedelijk toebehoorde aan slachtoffers van de holocaust.

De lijst is gisteren door Zwitserse banken op internet (www.dormantaccounts.ch) gezet. De banken hebben niet kunnen achterhalen of de Duitse fysicus en de Oostenrijkse grondlegger van de psycho- analyse de echte rekeninghouders waren, of dat het naamgenoten betreft.

Veel mensen die door de nazi's werden vervolgd, hebben getracht (een deel van) hun bezittingen veilig te stellen via geheime Zwitserse bankrekeningen. De lijst met namen markeert een nieuwe fase in de pogingen die de Zwitserse banken de afgelopen jaren, onder druk van de internationale gemeenschap, hebben ondernomen om niet-opgeëiste tegoeden uit de oorlogstijd aan de rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen te doen toekomen. Ze hebben voor die claims enkele miljarden guldens uitgetrokken. Rekeninghouders en erfgenamen krijgen zes maanden de tijd claims in te dienen.

Met dank aan Lesbian Girl voor de tip