VS moeite met kraken moslimcodes

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de grootste moeite om geheime boodschappen van de Saudische terrorist Osama bin Laden en andere moslimextremisten te vinden en te ontcijferen op internet. Dat heeft het dagblad USA Today dinsdag gemeld.

Veel islamitische terroristische organisaties gebruiken populaire internetsites, zoals sport-babbelboxen of pornosites, om geheime foto's en boodschappen met instructies voor terroristische aanslagen te verspreiden. Alle foto's en berichten zijn gecodeerd en kunnen alleen geopend worden door middel van een privé-sleutel of een speciale code, zo zegt de krant. Volgens computerdeskundigen van de CIA worden de berichten nauwelijks onderschept omdat die te goed zijn verborgen en de coderingen te ingewikkeld zijn.

Meer en meer terroristische groeperingen, waaronder Hezbollah, Hamas en Bin Ladens Al Qaida groep, maken gebruik van de mogelijkheden van het internet om hun operaties te ondersteunen.

Bin Laden wordt beschuldigd van bomaanslagen in 1998 op Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia, hierbij vielen meer dan 220 doden. De Verenigde Staten houdt Bin Laden ook verantwoordelijk voor de aanslag op de Amerikaanse oorlogsbodem USS Cole in Jemen in oktober.