Bedrijf verdacht van verspreiding BSE

Een Brits bedrijf wordt in verband gebracht met de verspreiding van de gekkekoeienziekte BSE. Prosper de Mulder, de grootste verwerker van dierlijke resten in Groot-Brittannië bleef diermeel exporteren nadat het was verboden in veevoeder en schapenvoer in 1988. Prosper de Mulder handelde echter niet illegaal omdat het alleen varkens- en kippenvoedsel exporteerde.

De Britse krant The Sunday Times bericht dat het bedrijf in Doncaster, nabij Sheffield, zich nadat in West-Europa het gebruik van diermeel in voer werd verboden, zich gingen richten op landen buiten Europa. Onder meer Indonesië, Japan, Israël, Kenya, Taiwan en Thailand belangrijke afnemers.

Nu blijkt dat in de periode van 1988 tot 1996 ruim 200.000 ton varkens- en kippenvoedsel met diermeel naar zo'n zeventig landen is geëxporteerd. Het is niet duidelijk in hoeveel van dat voedsel diermeel zat verwerkt, maar volgens Prosper de Mulder zou dat ongeveer de helft zijn. Uit onderzoek is gebleken dat besmet voedsel ter grootte van een peperkorrel al BSE bij een koe kan veroorzaken.