Hevige sneeuwval en gladheid

Gladheid en onveilig rijgedrag hebben zaterdagochtend een groot aantal ongevallen veroorzaakt in praktisch het hele land. Dat meldt een woordvoerster van het Korps Landelijke Politiediensten. Alleen in Zeeland ondervindt het wegverkeer weinig overlast.

Ernstige ongevallen deden zich niet voor. De meeste automobilisten die bij ongevallen betrokken raakten, hebben alleen blikschade. "Rond 06.00 was het hier een gekkenhuis", meldt een woordvoerster van de KLPD. "We hebben de indruk dat weggebruikers inmiddels meer rekening houden met de weersomstandigheden." Op het moment in het hele land gestrooid om de gladheid te bestrijden.

Het KNMI waarschuwt voor plaatselijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten in het hele land. In het noorden en oosten kan het lang blijven sneeuwen bij een temperatuur die schommelt rond het vriespunt. In het zuidwesten is het iets warmer en valt de neerslag als regen.

De hevige sneeuwval heeft al honderden reizigers op Schiphol gedupeerd. De luchthaven heeft een landingsbaan moeten sluiten, waardoor de vliegtuigen maar twee banen kunnen gebruiken. Zeker vijftig in- en uitgaande vluchten zijn geannuleerd. Dat heeft een woordvoerder van Schiphol zaterdag gezegd.