Drugs in het verkeer worden verboden

Automobilisten die drugs hebben gebruikt of medicijnen hebben ingenomen die de rijvaardigheid beïnvloeden, moeten hun auto laten staan. Het kabinet gaat drugs en bepaalde medicijnen in het verkeer "expliciet verbieden".

Dit schrijft minister Korthals van Justitie, ook namens zijn collega's Netelenbos (Verkeer) en De Vries (Binnenlandse Zaken), vrijdag aan de Tweede Kamer. Nu kent de Wegenverkeerswet 1994 alleen een verbod om te rijden als de automobilist 'een stof' binnen heeft gekregen waarvan hij had kunnen weten dat die de rijvaardigheid beïnvloedt. Omdat niet duidelijk omschreven is om welke stof het gaat, is het lastig om de bewijslast rond te krijgen.

Het kabinet wil nu precies gaan benoemen om welke stoffen het gaat. De regering denkt nog na over manieren waarop de politie daadwerkelijk drugs- en medicijnencontroles kan uitvoeren 'op de weg', en wanneer een verdachte dus mag worden onderworpen aan nader onderzoek, zoals een bloedproef.

Dit schrijft minister Korthals van Justitie, ook namens zijn collega's Netelenbos (Verkeer) en De Vries (Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer.