Minder post door e-mail

Bijna 70 procent van de Nederlandse internetters geeft de voorkeur aan e-mail boven traditionele post voor het versturen van privé-berichten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Blauw Research naar e-mailgedrag onder 1085 surfende Nederlanders.

Online Nederland zegt tevreden te zijn over e-mail. Het is snel en makkelijk. Erg betrouwbaar of veilig vinden internetters de electronische post overigens niet.

De komst van nieuwe communicatiemiddelen als e-mail en mobiele telefonie heeft een toename in de communicatie tot gevolg. Er worden meer berichten verstuurd. De Nederlandse surfer ontvangt gemiddeld 38 e-mailberichten per week, vijftien minder dan hij verstuurt.

Driekwart van de internetters mailt wekelijks met vrienden en kennissen. Ook met collega's, bedrijven en plaatsgenoten wordt druk gemaild. De meeste internetters doen dat bij voorkeur 's avonds. Ook tijdens kantooruren wordt druk berichten verzonden: 60 procent stuurt die wel eens vanaf de werkplek. Surfers beschikken gemiddeld over meerdere mailadressen. Mannen hebben meer adressen dan vrouwelijke surfers. De meeste digitale post wordt verstuurd via Outlook Express of Hotmail.

Het grootste traditionele postbedrijf, TNT Post Groep, maakt zich overigens geen grote zorgen over het populariteitsverlies. Volgens een woordvoerder gaat het om een klein deel van de markt. Zakelijke afzenders maken 92 procent uit van het totaal aantal postverstuurders. Bovendien ziet het traditionele postbedrijf e-mail meer als aanvulling en niet zozeer als bedreiging voor zijn bezigheden.