Meisje overlijdt aan nekkramp

Een 13-jarig meisje uit Kootwijkerbroek is maandag overleden aan een zeer ernstige vorm van nekkramp. GGD West-Veluwe Vallei waarschuwt mensen in de omgeving extra alert te zijn op mogelijke signalen van de besmettelijke ziekte.

Naar aanleiding van het plotselinge overlijden van de jonge Wanda Morren, benadrukt W. Stoop, hoofd afdeling algemene gezondheidsdienst van de GGD, dat er beperkt besmettingsgevaar voor de bevolking is. "Er is geen reden tot bezorgdheid, maar het is verstandig dat mensen alert zijn op klachten als hevige hoofdpijn, koorts, misselijkheid, braken en donkere bloedpuntjes op de huid. Laat ze in zulke gevallen contact opnemen met de huisarts en melden dat er een geval van hersenvliesontsteking in de omgeving is geconstateerd."

Stoop bevestigt dat het in het geval van het meisje ,,zeer waarschijnlijk" gaat om een "agressieve vorm van hersenvliesontsteking". Laboratorium-onderzoek van het bloed moet dit deze week voor honderd procent bevestigen.
"Het is een infectieziekte", zegt Stoop. "Vijftien procent van de Nederlandse bevolking is gewoon drager van de bacterie, maar heeft daar nooit klachten over. Het kan gebeuren dat een bacterie mensen ziek maakt, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand, oververmoeidheid of onvoldoende goede voeding. Maar soms is het ook onbegrijpelijk hoe iemand ziek kan worden. Het is een gevaarlijke ziekte. Soms gaat het zo snel dat iemand eigenlijk al niet meer te redden is wanneer de ziekte wordt geconstateerd."

"Per jaar worden er enkele honderden gevallen van ernstige nekkramp vastgesteld. Hoeveel er aan overlijden is niet bekend, maar het aantal is gering." De gezinsleden van het meisje ondergaan inmiddels uit voorzorg een antibioticakuur. "In huiselijke sfeer, bij voortdurend contact met iemand, is de besmettingskans groter."