Spaans dorp gooit laatste geit van toren

Spanjaarden hebben een vorig jaar ingesteld verbod naast zich neergelegd, door een levende geit van een kerktoren af te gooien. De geit overleefde de val van 16 meter zonder een schrammetje, door in een net te landen dat door de plaatselijke bevolkingen was uitgespannen.

Het 'springen van de geit' is een traditie in het stadje, maar het werd vorig jaar officieel verboden na protesten van dierenrechten-activisten. Mensen die deel hebben genomen aan het ritueel in het kleine stadje, Manganeses de la Polvorosa, kunnen een boete tot ruim 35.000 gulden opgelegd krijgen. Maar Spaanse autoriteiten melden dat het ritueel dit jaar plaatsvond in de beschutting van de duisternis.

Raadslid Benedict Heras verklaart:"We hebben tot nu toe nog geen ooggetuigen van het voorval. Iedereen die iets gezien zou hebben, weigert te spreken." De dorpelingen hadden de geit de naam Chillerona meegegeven, naar Alfonso Chilleron, de leider van de ANPBA, de Spaanse dierenbescherming, die campagne had gevoerd om de traditie uit te bannen.

Dit jaar zou toch het laatste jaar kunnen zijn, aangezien de traditie voorschrijft dat de geit door dienstplichtigen van de toren wordt geworpen en Spanje de dienstplicht volgend jaar afschaft.