Cultureel Jaar Rotterdam officieel begonnen

Gisteren is in Rotterdam officieel het Cultureel Jaar geopend. De opening is de officiële start van het jaar waarin de havenstad Culturele Hoofdstad van Europa is, en werd bijgewoon door koningin Beatrix en president J. Sampaio van Portugal. Rotterdam deelt de titel culturele hoofdstad met collega-havenstad Porto.

De stad wil zich het komende jaar presenteren als "broedplaats voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunst, architectuur en multicultuur", aldus P. Nouwen, voorzitter van Rotterdam 2001. "De stad wil laten zien dat alles, waarvan velen denken dat het er niet is, er wèl is", wist hij te vertellen in zijn toespraak. Burgemeester Opstelten van Rotterdam noemde de havens van zijn stad en Porto een "uniek toneel voor de culturele hoofdstad".

Het programma van Rotterdam 2001 bestaat uit 333 culturele onderdelen. Op 1 januari begon het culturele jaar al officieus met een daklozenmanifestatie in de Laurenskerk. Verder zijn in de stad al diverse projecten te zien zoals Going Dutch, waarbij bedrijven een kunstwerk uit hun collectie op hun gevel projecteren, en het Internationaal Filmfestival Rotterdam.