Vader Internet-tweeling krijgt voogdij

Een rechter in de Amerikaanse staat Missouri heeft dinsdag de voogdij over de internet-tweeling Belinda en Kimberley toegewezen aan de biologische vader. Het vonnis heeft echter vooralsnog geen effect omdat een Britse rechter eerder op de dag bepaalde dat de twee voorlopig onder het toezicht blijven van de Britse kinderbescherming.

De autoriteiten van Wales haalden de tweeling vorige week weg bij de Britse adoptieouders Alan en Judith Kilshaw. Het ging om een noodmaatregel. De biologische moeder van het tweetal, dat via internet is geadopteerd door het Britse koppel, wil haar dochters terug. Volgens de vader heeft ze hen echter verwaarloosd door ze via het internet te verkopen.

De Kilshaws betaalden 28.000 gulden aan een adoptiebemiddelingsbureau op internet en haalden de kinderen in de Verenigde Staten op. Daar bleek dat ook een echtpaar uit Californië de tweeling via hetzelfde bureau, voor minder geld, had geadopteerd en al in huis had gehad. Het Amerikaanse stel beschuldigt de Britten ervan de kinderen met hulp van de natuurlijke moeder te hebben ontvoerd.

De juridische strijd over de rechtmatigheid van de adopties moet nog worden uitgevochten. In Birmingham moest eerst worden bepaald waar de kinderen de ongetwijfeld lange procesgang moeten afwachten.