Zwervers 'onder dak' met gratis e-mail

Daklozen zijn in de gemeente Groningen voortaan allemaal onder dak. Digitaal althans, want maandag is daar een project begonnen om dak- en thuislozen te laten profiteren van internet en hen voor familie en kennissen altijd bereikbaar te maken.

De dak- en thuislozen kunnen, waar ze ook zijn, altijd een kijkje nemen of er ook een e-mailtje voor hen is binnengekomen op hun gratis e-mailadres. Het project Digidak werd officieel geopend door minister Van Boxtel van Grote Stedenbeleid. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan het Ommelanderhuis, een opvangplaats voor dak- en thuislozen.

Digidak moet ervoor zorgen dat dak- en thuislozen dankzij een eigen e-mailadres niet meer 'administratief zoekraken' en digitaal contact kunnen houden met het thuisfront, zei een woordvoerder. In het Ommelanderhuis kunnen ze via een computer het internet op.

Een van de Groningse daklozen bood de minister bij de opening met enige trots zijn nieuwe visitekaartje aan, met daarop afgedrukt zijn fonkelnieuwe e-mailadres. De minister gaf zijn eigen visitekaartje in ruil terug, maar hij moest wel bekennen dat op zijn eigen kaartje geen e-mailadres stond afgedrukt. Dat werd er later daarom maar met de hand aan toegevoegd. In totaal doen er aan het project 150 daklozen mee.