Mens oorzaak opwarming aarde

Het wordt steeds duidelijker dat de mens verantwoordelijk is voor het opwarmen van de aarde. Dat zegt het Klimaatbureau van de Verenigde Naties, het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), in een vijfjarig rapport.

In een vorige versie van het rapport werd nog getwijfeld aan de invloed van de mens op het broeikaseffect. Nu zegt het IPCC dat de mens de toename van kooldyioxide in de atmosfeer veroorzaakt. De aarde is de laatste duizend jaar nog niet zo warm geweest. De gemiddelde temperatuur zal deze eeuw tussen de 1,6 en 5,8 graden stijgen. Dit is twee keer zoveel als gedacht.

Volgens het rapport stijgt de zeespiegel door de opwarming van de aarde soms wel met een meter. In de vorige eeuw steeg de zeespiegel al met 10 tot 20 centimeter.

Volgens de onderzoekers moet Nederland vooral rekening houden met meer neerslag. Rob van Doorlandt, verbonden aan het KNMI, bevestigt dit. "Het gaat om 3 procent meer neerslag per graad opwarming, ook Nederland zal daar niet aan ontkomen. Als de aarde verder opwarmt, komt er meer water in de atmosfeer en dat komt ook weer naar beneden in de vorm van regen. West-Europa zal daardoor natter worden."