M.E. 'ontruimt' leeg Brullend Breekijzer

De mobiele eenheid heeft zaterdagmiddag een tevergeefse ontruimingsactie uitgevoerd in het kraakpand het Brullend Breekijzer in Den Haag. De vijf krakers bleken al te zijn gevlogen. Wel werd een man buiten het pand aangehouden, maar het is niet duidelijk of hij tot de krakers behoort.

Een groep krakers bezette het pand zaterdagmiddag. Ze konden vrij gemakkelijk binnenkomen, omdat de beheerder in het pand aan het werk was. Hij werd door de krakers op straat gezet. De krakers verdwenen korte tijd later waarschijnlijk via de achteruitgang uit het pand. De leden van de ME troffen dan ook slechts lege vertrekken.

Het Brullend Breekijzer, een van de oudste kraakpanden van Nederland, werd op 11 januari na jaren ontruimd. Krakers namen zaterdagmiddag opnieuw bezit van het pand aan de Lutherse Burgwal in het centrum van Den Haag. In een verklaring lieten zij weten dat er een einde moet komen aan de ontruimingen van kraakpanden. ,,Wij eisen onze plekken op'', aldus de krakers.

Zij dreigden voor elk kraakpand dat wordt ontruimd, er twee te kraken. Vier dagen na de eerste ontruiming van het Brullend Breekijzer kraakte een groep actievoerders enkele bedrijfsruimtes onder wooncomplex de Zwarte Madonna in Den Haag. Daar greep de politie na enkele uren in. Onder de tien actievoerders die hier werden opgepakt was VPRO-filmer Frans Bromet.