Gezin vlucht voor racistische jeugd

Rat had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Egyptenaar Medhat Kamel (31) en zijn Hollandse vrouw Barbara (26) zijn, na ontelbare acties van een grote groep racistische jongeren, hun woning en snackbar in Noordwijk ontvlucht en ondergedoken bij familie elders in Nederland. Bang voor represailles houden zij hun schuilplaats absoluut geheim.

Twee maanden geleden nam het stel nog vol goede moed hun intrek in snackbar Happy Corner op de hoek Molenlaan/Zeeweg in de Zuid-Hollandse badplaats. "We wilden er iets moois van maken", vertelt Barbara op haar onderduikadres. We komen allebei uit de grote stad en Noordwijk leek ons een gezellig en rustig plaatsje, waar wij iets konden opbouwen. Een plek waar wij onze toekomstige kinderen wilden laten opgroeien." Niets bleek echter minder waar. Een paar dagen na de opening van de snackbar werden de twee al lastiggevallen door een groepje van zo'n vijf jongeren. "Ze treiterden, trapten stoelen kapot, bestelden met z'n allen één patatje en scholden mijn man uit voor zwarte kop. Wanneer ze moesten betalen, smeten ze het geld in je gezicht", zegt Barbara, terwijl de tranen haar weer in de ogen springen.

"En het werd steeds heftiger", vult Medhat aan. "De groep groeide tot 25 en soms wel 30 man. Heel bedreigend. Ze smeten ruiten in, kalkten hakenkruizen op de muren en ramen en maakten 'Heil Hitler'-tekens. Wanneer wij 's nacht boven de zaak in ons bed lagen, hoorde je hen heen en weer lopen en schreeuwen 'Kom naar buiten flikker, je ben de onze, we zullen je wel krijgen'. Toen de groep uiteindelijk dreigde de winkel en de woning in brand te steken, hebben Medhat en Barbara op oudejaarsavond in allerijl hun biezen gepakt. "We konden niet anders", zegt Barbara. "De politie zegt zelf dat die jongens doen wat ze zeggen en dat ze geen grip op hen heeft. Oftewel: totaal ontoerekeningsvatbaar. En omdat ons leven ons liever is dan ons geld, zijn we gevlucht."

De Noordwijkse burgemeester Van der Sluijs reageert geschokt op de racistische acties binnen zijn gemeentegrenzen. Hij vermoedt dat de daders gezocht moeten worden binnen een bekende groep jongeren met een "voorkeur voor ongezonde ideeën". Verontruste en geschrokken Noordwijkers zijn deze week in actie gekomen tegen het racisme in hun woonplaats. Tijdens een emotionele bijeenkomst in een plaatselijk buurthuis gaven diverse inwoners aan zelf ook slachtoffer te zijn van racistische jongeren.