Noorse schaatsers verbreken traditie

Voor het Noorse schaatsen worden de WK allround in Boedapest, volgende maand, een sombere aangelegenheid. Voor het eerst in 105 jaar zullen de Scandinaviërs niet vertegenwoordigd zijn bij de wereldtitelstrijd over vier afstanden. De prestaties van de Noorse schaatsers en schaatssters bij de EK in Baselga di Pinè waren daarvoor te zwak.
In het mannentoernooi eindigde Stian Björge als beste Noor, op de dertiende plaats. Hij had minstens een plaats hoger moeten eindigen om nog kans te maken op afvaardiging. Eskil Ervik, op de 10 kilometer gedubbeld door de Zwitser Feigenwinter, werd veertiende. Petter Andersen en Lasse Saetre (val) plaatsten zich niet voor de slotafstand.

In het vrouwentoernooi greep Annette Bjelkevik de zeventiende plaats. Als enige Noorse deelneemster kon ook zij daardoor geen startplek veroveren. De Noorse bond heeft de komende week crisisberaad, daarna zullen eventueel maatregelen worden genomen. In 1896, het laatste jaar zonder Noorse deelname, pakte Jaap Eden voor Nederland de wereldtitel in het huidige Sint Petersburg.