Satellietsysteem tegen overgewicht

Diepvriez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Liegen over hamburgers of een patatje met als je eigenlijk op dieet bent, zou wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren. De Zwitserse professor Yves Schütz, onderzoeker van de universiteit van Lausanne, gebruikt het satellietgestuurde Global Positioning System, GPS, om elke beweging van zijn patiënten te registreren. Daarmee kan de professor het energieverbruik en de vetverbranding van de zwaargewicht precies berekenen.

Door deze techniek, oorspronkelijk ontworpen voor militaire doeleinden, kan 'Big Brother' Schütz per satelliet zijn zwaarlijvige patiënten als het moet altijd en overal volgen. Dikke klanten krijgen twee kleine apparaatjes, die elke beweging volgen en analyseren. Eentje voor buiten, de GPS, en een bewegingsmeter voor binnen. Binnen een week bepaalt Schütz het bewegingspatroon van zijn patiënten.

"Het is belangrijk om de patiënt te vertellen dat hij meer moet bewegen. Misschien dat hij dan inderdaad eens de trap neemt, in plaats van de lift", aldus Schütz. "Maar de patiënt heeft er geen idee van hoeveel calorieën hij dan verbrandt". Met de positiebepaling van de patiënt door de GPS kan de professor dat uitrekenen.

Toch is er een sprankje hoop voor de onverbeterlijke hamburger-junkie. Een stiekeme vette hap is nog niet helemaal onmogelijk. Om de privacy van de patiënt te beschermen, schakelt het GPS zichzelf uit als de zwaarlijvige klant zich binnen een gebouw of een voertuig bevindt. Binnen werkt de bewegingsmeter. Het gaat immers vooral om de bewegingen van de patiënt. Waar de zwaargewicht zich bevindt, hoeft professor Schütz niet altijd te weten. Ook al is dat de snackbar.