Napster brengt nieuwe versie uit

Napster voorstellen is totaal overbodig. Dankzij een paar honderd rechtzaken van platenfirma's, heavy metalgroepen en belangengroepen is de naam van het programmaatje bijna even sterk ingeburgerd als 'Big Brother'. Maar al de heibel heeft de programmeurs niet tegengehouden want voor het eerst in maanden verschijnt een nieuwe versie.

De werking is vertrouwd: gewoon installeren, via zoektermen zoals de naam van een muzikant of een titel van een muziekstuk de gewenste nummers opzoeken en downloaden. Bèta 8 - net zoals bij ICQ raken ze bij Napster nooit van het bèta-etiket af - heeft een aantal nieuwe maar niet echt spectaculaire features. Naast een aantal cosmetische veranderingen zoals nieuwe namen voor bestaande functies, heeft Napster een verbeterde zoekfunctie zodat je nu door het gebruik van een minteken bepaalde termen kunt verwijderen uit de resultaten.

Napster heeft natuurlijk een pak andere functies dan gewoon toegang tot MP3's of Windows Media-bestanden op het Net te verlenen. Via de 'Chat'-tab kun je een chatroom bezoeken of er zelf een openen en daar met andere surfers gesprekken voeren. Er is ook een geïntegreerde instant messaging-functie, waarmee je onmiddellijk in contact kunt treden met gebruikers. Volgens de makers zou deze nieuwe versie van Napster ook beter werken onder Windows 2000. Er wordt wel voor alle besturingssystemen voorgesteld dat de vorige versie van het programma wordt verwijderd vooraleer je Bèta 8 installeert. Napster blijft, ondanks geruchten die het tegengestelde beweren, freeware.