Bondsdag boos over computerspel

De Duitse Bondsdag wil dat het computerspel Invasion Deutschland uit de Duitse handel wordt genomen. Het spel wordt door de Nederlandse softwareproducent Davilex op de markt gebracht.

In het spel Invasion Deutschland moeten buitenaardse wezens worden verslagen op vele bekende plaatsen in Duitsland, waaronder de Dom van Keulen en de Rijksdag in Berlijn. In het spel komt ook een afbeelding voor van het Duitse nationale symbool, de adelaar. De gewraakte adelaar komt in de eindfase van het spel in beeld. Als de speler op de adelaar schiet, schokt het beest en schreeuwt het van de pijn. De woordvoerder van de Bondsdag vindt de scène 'stijlloos'.

Daarnaast berust volgens de Bondsdag auteursrecht op de afbeelding van de adelaar. Als Davilex geen gehoor geeft aan de oproep, dan overweegt het Duitse parlement om juridische stappen te ondernemen. Davilex hangt nu al een schadevergoeding boven het hoofd voor alle verkochte exemplaren (eerste oplage: 50.000) van het spel.

Volgens een woordvoerster van Davilex in Nederland is de officiële aanklacht nog niet binnen. "Maar we onderzoeken wel of het klopt dat de adelaar auteursrechtelijk is beschermd." Volgens het bedrijf heeft het niets gedaan wat niet door de beugel kan. "Het gaat om vermaak en herkenbaarheid, en de Rijksdag zonder adelaar is geen Rijksdag.", aldus de woordvoerster.