Turkije tikt Nederland op vingers

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meent dat Nederland moet optreden tegen de activiteiten van de Turkse extreemlinkse partij DHKP-C in ons land. Volgens Ankara kan Nederland alleen zichzelf schaden door 'linkse terroristische groepen' vrijheid van handelen te geven.
Het ministerie zegt vooral verbaasd en teleurgesteld te zijn dat "de burgemeester van Rotterdam en een hoge functionaris van Buitenlandse Zaken leden van de DHKP-C hebben ontvangen en een gezamenlijke persconferentie gaven", aldus de verklaring.

De kritiek van Ankara volgt op de grootschalige politieactie tegen hongerstakende gedetineerden afgelopen week. Daardoor vielen 28 doden. Volgens Turkije werden de veelal linkse actievoerders aangestuurd door 'revolutionaire cellen' in Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Syrië, Duitsland en Griekenland.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft transscipties vrijgegeven van afgeluisterde telefoongesprekken waarin DHKP-C-leden in Nederland orders zouden geven aan hun collega's in Turkse gevangenissen.

De beschuldigingen van EU-kandidaat Turkije zijn overigens niet nieuw. Het land haalt vaker uit naar West-Europese landen die Turkse 'terroristen' onderdak zouden bieden. In september werd België beschuldigd nadat het land had geweigerd een lid van de DHKP-C uit te leveren aan Turkije.