Eerste schaatsers op natuurijs

Er wordt weer geschaatst op natuurijs in Nederland. In elk geval in Noordlaren en in Arnhem hebben ijsliefhebbers de ijzers weer kunnen onderbinden. De kunstijsbaan op het Spuiplein in Den Haag is donderdag gesloten nadat vandalen de ijsvloer hadden vernield.

In Noordlaren is dat sinds donderdagmorgen mogelijk op een 'ijspiste' van de ijsvereniging De Hondsrug. Daar maakt de jeugd van het Groningse dorp inmiddels gretig gebruik van de baan. Dat het ijs al houdt na amper en paar nachten lichte vorst is te danken aan het feit dat het een asfaltbaan is waar de leden dunne laagjes water op aanbrengen dat snel bevriest. Dan zijn enkele graden vorst al voldoende om een fraaie en houdbare baan te krijgen. De Groningse ijsbaan doet 's zomers dienst als skeelerbaan. Ook onder de Rijnbrug in Arnhem is een ijsbaan gecreëerd door water te spuiten op asfalt.

De ijsvloer op het Haagse Spuiplein is vernield door vandalen, vermoedt organisator J. de Boer. Zij hebben aan de rand van de boarding met schaatsen gaten in het ijs geprikt. Hierdoor is antivries vrijgekomen en over de ijsvloer gestroomd. Het ijs is volgens De Boer veranderd in een zompige massa. Hij verwacht dat het portret van Willem-Alexander en Maxima, dat in de vloer was aangebracht, zwaar beschadigd is. Verschillende bedrijven werken aan het herstel van de vloer. De ijsbaan, die begin deze maand open ging, had vorig jaar ook al te kampen met problemen. Toen smolt de harde wind een kunstwerk dat in het ijs was gemaakt.