Werk aan proefschrift duurde 67 jaar

Voor zijn proefschrift heeft hij de tijd genomen. De 92- jarige Han Douwes promoveert woensdag aan de Universiteit van Amsterdam. Douwes werkte 67 jaar aan de teksteditie van de Latijnse vertaling van het voornaamste werk van de middeleeuwse monnik Jan Ruusbroec.

Douwes studeerde in 1933 af in de klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna werd hij leraar. "Ik dacht dat proefschrift in tien jaar te kunnen doen", zegt hij in het universiteitsblad Folia. De Tweede Wereldoorlog was echter de eerste hindernis. Daarna moest hij als leraar de kost verdienen, bijles geven en de nodige tijd aan zijn gezin besteden.

Nadat hij in 1970 met pensioen was gegaan, vatte hij het werk weer op. Maar door chronische ziekte van zijn in 1985 overleden vrouw en omdat hij zelf met zijn gezondheid ging sukkelen, kwam het werk niet af. Met de hulp van promotor prof. dr. H. van den Bergh heeft Douwes zijn dissertatie dan toch eindelijk voltooid. "Als de pedel hora est zegt, zal ik hoera roepen", heeft Douwes aangekondigd.