Kerstgroet via e-mail fataal voor PC

Kerst- en nieuwjaarsgroeten die in deze periode via de elektronische post worden verstuurd, kunnen de feestdagen van menig computerbezitter ernstig vergallen.

Informatiseringsspecialisten waarschuwen dat met het naderen van de feestdagen ook de kans op het binnenhalen van allerhande computervirussen snel toeneemt. Veel virussen worden momenteel, vermomd als kerst- of nieuwjaarswens, per e-mail verstuurd.

Wie de vriendelijk ogende mailtjes opent, activeert daarmee vanzelf het virus. Dit maakt in de computer opgeslagen bestanden in rap tempo volstrekt onbruikbaar. In het ergste geval wordt de harde schijf van de computer totaal gewist of worden de opgeslagen data gekopieerd naar de computer van de virusverzender.

Bedrijven en instanties zijn in de regel terughoudend met het geven van informatie over de vervuiling van hun computerbestanden. Het ministerie van Landbouw maakt hierop een uitzondering. In een interne uitgave publiceerde het departement gisteren cijfers waaruit blijkt dat het aantal aangetroffen virussen zeer snel toeneemt nu kerst en de jaarwisseling in zicht komen.

Zo zijn er op het ministerie de laatste weken al 711 van internet afkomstige boodschappen onderschept waarin een virus zat opgeslagen.