Verborgen kerstleed dieren

Met Kerstmis belanden ieder jaar duizenden konijnen, kalkoenen en eenden op tafel. De dieren worden zorgvuldig klaargemaakt en tijdens het kerstdiner met smaak opgegeten. De Dierenbescherming voelt zich juist nu geroepen om iets te doen aan wat zij noemt de verborgen bio-industrie. Zij verzamelde bijna tweehonderdduizend handtekeningen en bood gisteren het Ministerie van Landbouw Natuur en Visserij een petitie aan waarin zij aandacht vraagt voor de erbarmelijke leefomstandigheden van de dieren. Is het vechten tegen de bierkaai of heeft de actie wel degelijk zin?

Maaike Wermer, voorlichter van de Dierenbescherming: "De gewone bio-industrie is bij de meeste mensen wel bekend. Maar vrijwel niemand weet dat ook dieren als konijnen, kalkoenen en eenden onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden. In glazen kooien, donkere stallen en dicht op elkaar slijten zij hun korte leven. Allemaal zodat wij met kerst een stukje vlees op tafel krijgen. Wij vinden dat er zo snel mogelijk wetgeving moet komen voor goede huisvesting en verzorging van deze dieren. Het Ministerie van Landbouw laat het op dit punt al jaren afweten."

C. Vermeeren van de Nederlandse Vereniging Pluimvee Verwerkende Industrie: "Ik vind het logisch dat de Dierenbescherming voor haar actie een moment uitkiest waarop ze de meeste aandacht krijgt, maar dit is niet nodig. We hebben met verschillende organisaties ideeën uitgewisseld over hoe we de omstandigheden voor kippen en kalkoenen kunnen verbeteren, daar is de Dierenbescherming ook bij geweest. Alleen de uitwerking daarvan kost tijd. Ik vind dat we al een heleboel stappen hebben gezet, maar het is onzin te verwachten dat je iedereen op één lijn krijgt. We hebben tegengestelde belangen."