Hof stuurt stemmenkwestie terug

Het federaal hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft besloten het vraagstuk om de omstreden stemmen voor de presidentsverkiezingen terug te sturen naar het hooggerechtshof van de staat Florida. Volgens het federale hof hebben de collega's in Florida een fout gemaakt door de hertelling van omstreden stemmen zonder duidelijke richtlijnen toe te staan.

Het hooggerechtshof van Florida stond drie counties vorige maand toe om opnieuw te tellen, waarbij moest worden gelet op de "bedoeling van de kiezer". Het federale hooggerechtshof heeft deze uitspraak nu verworpen.

De uitspraak laat nog iedere beslissing door het hooggrechtshof van Florida open, maar betekent in de praktijk extra voordeel voor de Republikeinse kandidaat Bush, menen analisten. Als de rechters in Florida besluiten om alsnog de omstreden telling toe te staan, zal dit besluit vergezeld moeten gaan van precieze richtlijnen die moeten gelden voor de hele staat. Tijdsdruk maakt het vrijwel onmogelijk een dergelijke telling nog uit te voeren voor op 18 december het kiescollege bijeen komt om de 43ste president te kiezen.

De Democratische presidentskandidaar Al Gore weigert voorlopig te reageren op de uitspraak van het federaal hooggerechtshof. Zijn juridisch team wil eerst het besluit analyseren en zal woensdag een reactie aankondigen.

De op het oog niet beslissende uitspraak is algemeen ontvangen als de genadeslag voor Gore's hoop op het presidentschap. Commentatoren wijzen erop dat het gezien de tijdsdruk praktisch onmogelijk is nog een grondige telling van betwiste stemmen te houden. Zelfs als het hooggerechtshof van Florida hiertoe nog durft te besluiten na de reprimande door het federale hof lijken Gore's kansen dus verkeken.

De steun voor Gore in eigen kring brokkelt dan ook zienderogen af. Hoge partijfunctionarissen hebben hem opgeroepen zijn nederlaag te erkennen.