Enorme blunder basketbalbond

Stel: het Nederlands voetbalelftal bereidt zich gedurende enkele maanden voor op de EK-kwalificatie. Centrale trainingen worden afgewisseld met een verre trip naar bijvoorbeeld Brazilië. Dan vindt de loting plaats en blijkt Nederland in geen enkele kwalificatiegroep ingedeeld. Er blijkt dat de KNVB simpelweg vergeten is om Oranje in te schrijven. De wereld zou te klein zijn en de voetbalwereld zou op zijn kop staan. Iets dergelijks is de nationale vrouwen basketbalploeg overkomen. Doordat de NBB vergeten is de dames van bondscoach Meindert van Veen in te schrijven voor de kwalificatieserie dreigen ze de kans mis te lopen om zich voor het eerst sinds tijden te plaatsen voor een EK-eindronde.

"Dat zou zacht uitgedrukt heel vervelend zijn", aldus voormalig Europees topspeelster Ester Wender. Zij verzorgt sinds kort de perscontacten namens de NBB en is bovendien betrokken bij de organisatie rond de vrouwenploeg. "Toen we dit afgelopen zondag tijdens de centrale training aan de speelsters vertelden, kwam dat behoorlijk hard aan. We hebben een groot deel van onze oefencampagne achter de rug, met onder meer een trip door Amerika, en er staat nog veel meer op het programma. Dat zou allemaal voor niets zijn geweest."

NBB-directeur Peter Notten begrijpt niet hoe dit kon gebeuren. "De kans is groot dat de fout bij ons ligt, maar dat is nog niet zeker. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat de FIBA ons geen inschrijfpapieren heeft gestuurd, of dat één en ander bij de verzending is misgegaan. Maar we hebben nu al onze energie nodig om de mogelijke gevolgen ongedaan te maken. Er zijn twee poules met vier landen, in plaats van vijf, in Estland en Zweden. We gaan proberen daarin nog een plaats toegewezen te krijgen. Het probleem is echter dat de top van de FIBA aan de andere kant van de wereld zit voor één of ander congres en tot vandaag niet te bereiken was. We hebben een e-mail en een fax gestuurd en rekenen erop dat we morgen contact zullen hebben."