Hooggerechtshof staakt hertelling Florida

In het kamp van de Democratische presidentskandidaat Al Gore is teleurgesteld gereageerd op de uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof het hertellen van de stemmen in Florida onmiddellijk te staken. Gore's woordvoerder zei het besluit te betreuren. Tot ze zaterdag moesten stoppen had het hertellen in verscheidene kiesdistricten de Democratische kandidaat al 36 extra stemmen opgeleverd, aldus woordvoerder Lehane.

Het verschil tussen Gore en George W. Bush was daarvoor al teruggelopen tot nog maar slechts 154 stemmen in het voordeel van de Republikeinse presidentskandidaat. "We zijn teleurgesteld dat het tellen is gestaakt op een moment dat vooruitgang werd geboekt." James Baker, de campagnevertegenwoordiger van Bush, reageerde een stuk blijer. Hij zei dat het hooggerechtshof met zijn interventie de Amerikaanse grondwet heeft beschermd, die alle stemmen gelijk waardeert. "De ene dag gaat het goed de andere dag gaat het mis. Dit proces gaat maar op en neer."

Het hooggerechtshof stelde zaterdag dat de uitkomsten van de handmatige hertellingen niet geldig zijn tot het hof beide partijen, dus die van de kandidaat van de Democraten, Al Gore, en van de Republikeinen, George W. Bush, heeft gehoord. Het hooggerechtshof heeft een zitting gepland voor maandag van negentig minuten die Nederlandse tijd 17.00 uur begint. De uitspraak van het hooggerechtshof was met de kleinst mogelijke meerderheid, vijf rechters waren voor, vier stemden tegen.